HARRY, Heine in Holland is een cd waarop ik zing, een luisterboek waarop Arnon Grunberg voorleest en twee prachtig vormgegeven boeken.

Met Rudolf Jansen aan de piano zing ik de mooiste, de leukste en de opmerkelijkste liederen die door Nederlandse componisten zijn gemaakt op gedichten van Heinrich Heine. Maar HARRY is ook een luisterboek waarop schrijver Arnon Grunberg de Memoires van Heine voorleest. Die waren nooit eerder in het Nederlands verschenen, en dat is jammer want het proza van Heine is vrolijk, sarcastisch, ontroerend, mooi, fris, modern, en ga zo maar door. Allemaal kwalificaties die wij in Nederland misschien niet meteen met Duitse literatuur in verband brengen. De cd’s zitten in een box met twee boeken. Een poëzie-bundel én een boek met de tekst van de Memoires, heel mooi vertaald door Ria van Hengel. Vormgever Hugo Herrera Tobón maakt iets heel erg moois van deze uitgave.


luister naar Altes Lied van Richard HolHARRY?

Voordat Heine Heinrich heette, heette hij Harry.
Harry Heine, zoon van Samson Heine en Betty van Geldern, geboren in Düsseldorf op 13 december 1797. Zoals zo veel joden in die tijd liet hij zich dopen en hoopte hij als de christen Heinrich Heine toegang te krijgen tot de maatschappij, hogere kringen, de universiteit en ga zo maar door. Harry heeft nooit de verwachte vruchten van zijn doop kunnen plukken. Desalniettemin kennen wij Heine alleen nog als Heinrich.


Wat kunt u zoal verwachten van Harry?

Het bekendst is waarschijnlijk het lied van Alphons Diepenbrock over een oude koning die een jonge vrouw trouwt. Dat het slecht met ze afloopt is onontkoombaar, maar wat een mooi lied!

Totaal onbekend maar minstens zo mooi zijn 3 liederen van Gerrit Jan van Eijken. Het laatste over een oude Noormannenkoning die nu al 200 jaar niet meer kan leven en ook maar niet dood gaat nadat hij door een zeemeermin de diepte in is getrokken.

Ontroerend hoogtepunt van de cd is voor mij het Altes Lied van Richard Hol waarin Heine een gestorven kind begraaft. De noten van Hol, die met nog 6 stukken op de cd staat zijn op het simpele af maar wonderschoon.

Ik heb de componist Bart Visman om een nieuw lied gevraagd. De tekst daarvan is het complete laatste hoofdstuk van Heines Ideeën, het boek Legrand.

In dit stuk Zahnweh horen we een man die verhaalt over zijn gemoed, en daarmee abrupt ophoudt, om verder te gaan in een vrolijker toon, als het hem te kwaad wordt.

Die tekst is geen gedicht, en daarmee kom ik op de reden van de combinatie van cd en luisterboek. Heine is prachtig en leuk en verschrikkelijk leesbaar in onze tijd. In het proza komt zijn stijl, humor ironie, treurnis en pracht wat mij betreft het beste tot zijn recht, hoe goed de componisten hun best hebben gedaan op hun fraaie stukken.

Arnon Grunberg leest prachtig voor, en u kunt er al luisterend achter komen hoe je bijvoorbeeld ontmanning ongedaan kunt maken, wat je met een beulszwaard moet doen nadat er honderd koppen mee zijn afgeslagen en wat Heine van onze Nederlandse taal denkt.


HARRY, Heine in Holland is uitgegeven door mijn eigen stichting: Stichting i piccoli holandesi.
 

Harry, Heine in Holland is hier verkrijgbaar