Een korte tijd geleden reisde ik voor een voorstelling door Nederland. Ik reed mee met een collega die wèl in het bezit van rijbewijs en auto was. Vanwege de vele files die Nederland rijk is moesten wij op de voorstellingsdagen reeds vroeg in de middag vertrekken uit onze woonplaats om de verafgelegen schouwburgen op tijd voor de klankrepetitie te bereiken.

Meer dan eens werden de slakkengang in de file, de zinloze uren in de auto en het vooruitzicht op de voorstelling mij te veel en kon ik niet anders dan verzuchten: ”Ik wil dood”.

Na een tijdje verdroeg deze vrouwelijke collega mijn doodsverzuchting niet meer. Zij stelde voor om in plaats van ”Ik wil dood” te zeggen: “Ik wil leven!”.

Ik vond dit een veel treuriger opmerking, maar zei haar dat niet.


Nu heb ik een solo-operakomedie gemaakt waarin ik een treurende oude vrouw, een jonge oratorium-zanger en een ouderwetse clown speel die elkaar in de spiegel bekijken, een spiegel waarin emoties in hun tegendeel veranderen. Bach’s beroemde solocantate ‘Ich habe genug’ vindt zijn tegenhanger in Telemann’s Kanarienvogelkantate, waarin even smartelijk als lachwekkend wordt getreurd over de dood van een kunstfluitende kanarie. Thomas Bernhard houdt het geheel bij elkaar met zijn korte verhalen waarin treurnis en slapstick constant over elkaar heen buitelen.


Ik geef ruim baan aan lachen en huilen, en laat geen enkel middel ongebruikt om zo schaamteloos mogelijk het publiek beurtelings te laten gieren en te laten brullen, totdat we met zijn allen een stadium bereiken waarin wij het ook niet meer weten: Is het een Komedie? Is het een Tragedie?

MP

DOODLEUK wordt gezongen en gespeeld door bas-bariton Marc Pantus.

Hij wordt bijgestaan door een ensemble van uitstekende barokmusici.

De voorstelling wordt in zijn geheel in het Nederlands gezongen en gesproken. De ontroerende vertaling is van Nijhoffprijswinnares Ria van Hengel.

Beeldend kunstenaar Gijs Assmann maakt speciaal voor deze voorstelling een levensgrote lappenpop die een belangrijke rol in het stuk zal vervullen.


Programma:

geënsceneerde solo kameropera

muziek: J.S. Bach, G. Ph. Telemann,

tekst: Thomas Bernhard

vertaling: Ria van Hengel

Beeld:

Gijs Assmann


Bezetting:

Marc Pantus, bas-bariton

Barokensemble  i piccoli olandesi

Marc Pantus en Pilo Pilkes, regie en vormgeving

Clare Gallagher, productie en geluid

Gijs de Lange, regieadviezen

doodleuk

barokmuziektheater met

Kanarienvogel cantate

van Telemann

cantate Ich habe genug

van Bach

en het verhaal

Is het een komedie?

Is het een tragedie?

van Thomas Bernhard


“All attention goes to the

performance of the singer, getting me in his spell by just raising an eyebrow. Doing nearly nothing with nearly nothing, but still creating such an emotion, is simply unsurpassed.”

Ellen Segeren, cultureel persbureau


concept, regie en zang

Marc Pantus

barokensemble o.l.v.

Andrea Friggi


lengte 60 minuten

Rozengracht 105 A2

1016 LV Amsterdam

telefoon:

020 6381497

contact        actueel       mammalucca       doodleuk     geluid        foto’s     harry     blog